Kontakt
Základní organizace ČSV Nechanice
  Raabova 110
  50315   Nechanice
  tel.: +420 605 222 286
 
 Události
  • Podělte se o pozitivní zkušenost z naší spolupráce a doporučte nás Vašim známým a přátelům:
QR code

MED NEBO CUKR ?

  • Přidáno: 22.01.2018   |   17 čtení / zobrazení

Med vytvářejí včely sběrem a zahušťováním sladkých šťáv, především nektaru z květů (med květový) a medovice (med medovicový), kterou vylučují například mšice. Včelí enzymy obsažené v medu vyvolávají chemické reakce štěpící nevstřebatelné složité cukry na vstřebatelné jednoduché cukry. Ty v lidském těle vcházejí přímo do krve a následně do buněk a proto tělo nezatěžují procesem štěpení v játrech.  Krystalizace je přirozená vlastnost medu. Slazení medem je přirozené, protože jednoduché cukry jsou okamžitým zdrojem energie. Med je snadno stravitelný, posiluje imunitu, napomáhá při léčebě některých nemocí. 
 

Cukr je vyráběn průmyslově a objem řepného cukru musí projít játry. Tento proces  velice zatěžuje lidské tělo. Cukr je těžko stravitelný a vyvolává radu zdravotních potíži. 
 
Med je hodnotná potraviny přírodního sacharidového charakteru, vytvořená společenstvím včel ze sesbíraných sladkých šťáv (nektaru) květin či stromů (medovice).Tyto šťávy včely přetvářejí, kombinují a obohacují svými specifickými látkami, ukládají a nechávají dehydratovat a zrát v plástvích. Různé druhy medů jsou prakticky stejně hodnotné.
 
Druhy medů:
  • květový med - převážně z rostlin a květů, obsahuje hodně vitamínu, enzymů a dalších prospěšných látek. 
  • medovicový med - nesprávné nazývaný jako lesní. Má méně vitamínu ale větčši množství minerálních látek
  • květový pastový med - speciálně upravený med - řízenou krystalizací - zachovává si veškeré prospěšné látky v lehce roztíratelné formě 

 
KRYSTALIZACE MEDU - ZNÁMKA KVALITY 
Med je harmonicky vyvážená směs nejráznějších látek, které se stále promenují a navzájem reagují. To probíhá okamžitě od od doby prvého kontaktu včely s nektarem nebo medovicí, kdy včela přidává do nasbíraného rostlino materiálu výměšky svých hltanových žlázek. Za jak dlouho nám med ve sklenici zkrystalizuje, to záleží na vzájemném poměru dvou hlavních jednodruhových cukrů (glukóza a fruktóza) obasažených v medu. 
 
JAK VZNIKÁ MEDOVICOVÝ MED
Základní surovinou zde totiž není pyl, ale šťáva z lesních stromů, kterou ještě před včelami zpracovávají mšice. Nejoblíbenější lesní medy vznikají z kapiček medovice posbírané včelami z výlučků mšic  na borovicích, smrcích, jedlích a modřínech. Medovicový med má obvykle tmavší barvu. V porovnání s květovým medem nebo květový medem pastovým má  méně vitamínu ale větší množství minerálních látek.

    Momentálně není k dispozici žádný komentář

    přidat komentář