Med je hodnotná potraviny přírodního sacharidového charakteru, vytvořená společenstvím včel ze sesbíraných sladkých šťáv (nektaru) květin či stromů (medovice).Tyto šťávy včely přetvářejí, kombinují a obohacují svými specifickými látkami, ukládají a nechávají dehydratovat a zrát v plástvích. Různé druhy medů jsou prakticky stejně hodnotné.
Druhy medů:
- květový med - převážně z rostlin a květů, obsahuje hodně vitamínu, enzymů a dalších prospěšných látek.
- medovicový med - nesprávné nazývaný jako lesní. Má méně vitamínu ale větčši množství minerálních látek
- květový pastový med - speciálně upravený med - řízenou krystalizací - zachovává si veškeré prospěšné látky v lehce roztíratelné formě
KRYSTALIZACE MEDU - ZNÁMKA KVALITY
Med je harmonicky vyvážená směs nejráznějších látek, které se stále promenují a navzájem reagují. To probíhá okamžitě od od doby prvého kontaktu včely s nektarem nebo medovicí, kdy včela přidává do nasbíraného rostlino materiálu výměšky svých hltanových žlázek. Za jak dlouho nám med ve sklenici zkrystalizuje, to záleží na vzájemném poměru dvou hlavních jednodruhových cukrů (glukóza a fruktóza) obasažených v medu.
JAK VZNIKÁ MEDOVICOVÝ MED
Základní surovinou zde totiž není pyl, ale šťáva z lesních stromů, kterou ještě před včelami zpracovávají mšice. Nejoblíbenější lesní medy vznikají z kapiček medovice posbírané včelami z výlučků mšic na borovicích, smrcích, jedlích a modřínech. Medovicový med má obvykle tmavší barvu. V porovnání s květovým medem nebo květový medem pastovým má méně vitamínu ale větší množství minerálních látek.